Ilir Latifi längtar hem till Malmö

Ilir Latifi tog nyligen en meriterande seger i Glory World Series i Stockholm. Den sjätte oktober är han det stora dragplåstret på Superior Challenge 8 hemma i Malmö och han är säker på att galan blir en succé.

Segern över Tony Lopez i Annexet förra helgen gör att Ilir Latifi nu har vunnit sex matcher under karriären. Och 28-åringen är själv nöjd med att ha slagit en motståndare som Tony Lopez som gått närmare 40 matcher.
– Min gameplan fungerade i varje rond. Jag plockade ner honom och kontrollerade honom som vi planerat. Vi visste att han var tuff.
Men han erkänner att han gärna hade avslutat matchen.
– Jag tycker jag bjöd publiken på en underhållande match. Det var högt tempo men självklart vill man alltid göra bättre ifrån sig och vinna på knockout eller submission.
Det finns dock en poäng med att gå tre ronder menar Ilir Latifi som endast lämnat två av sina nio matcher i domarnas händer.
– I början avslutade jag alla matcher i första eller andra andra ronden. I Ryssland nu senast vann jag på en minut, då får man ingen rutin. Jag behöver få mer matchtid.
Var mötet med Tony Lopez din bästa match?
– Jag har mer att ge. Det finns mer att utveckla.
Har haft problem med skador
Matchen i Glory World Series var Ilir Latifis andra för året men under de två senaste åren har han endast gått två matcher totalt. Anledningen till det är enkel.
– Jag har haft lite problem med skador, bland annat en muskelskada. Men så är det inom alla karriärer. Det har blivit ite längre uppehåll än jag velat, nu försöker jag att gå fler matcher, säger Ilir Latifi.
Trots skadorna säger han att han har utvecklats mycket.
– Klart att jag har utvecklats. Man utvecklas fast man inte tävlar, men det är under match man ser om man verkligen blivit bättre.
Jämfördes med Fedor
Under 2011 var Ilir Latifi på en lång träningsresa i USA. Bland annat blev han handplockad för att hjälpa Antonio Silva förbereda sig inför mötet med Fedor Emelianenko.
– Någon kände någon som sa att han kände en kille med liknande bakgrund som var explosiv och i samma storlek som Fedor. Då bjöd de in mig och vi gjorde ett grymt camp tillsammans. Det gick bra i matchen också, säger Ilir Latifi.
Så värst lik Fedor Emelianenko tycker han dock inte att han är.
– Det är en ära att någon sett en likhet mellan mig och Fedor. Jag tycker kanske inte att vi har en liknande stil men vi är båda explosiva.
Sedan dess har Ilir Latifi hållit kontakten med vännen Antonio Silva och har även fått frågan om han velat vara med på fler träningsläger men har inte kunnat åka dit. Tiden i USA har också fått honom att inse något annat.
– Jag fick se hur de tränar och tänker. Det fick mig att komma fram till att de inte är annorlunda egentligen. Det finns fler fajters där, men det är bra hemma med, säger han.
Ser fram emot matchen i Malmö
I sommar ska Ilir Latifi som vanligt träna hårt, han säger att han har förhoppningar om ännu en match men att inget är bestämt. Vad som däremot är bestämt är att blir affischnamn åt Superior Challenge när de besöker hans hemstad och Malmö Arena den sjätte oktober.
– Det blir fantastiskt. Malmöpubliken är grym och jag är säker på att det blir en bra gala med mycket folk och bra fajters.
Känns det lite som att ge tillbaka nått till din hemstad?
– Just det jag känner jag att jag får chansen att göra.
Tror du att du kommer att locka många besökare?
– Det tror jag absolut. Jag vet att mycket folk kommer och det är inte bara det, själva stämningen är fantastisk i Malmö. De som var där när jag gick match i Rumble of the Kings senast minns den.
Ilir Latifi hoppas också att en stor gala som Superior Challenge ger lite bra publicitet åt Malmö.
– Malmö har fått för mycket negativ uppmärksamhet. Det är dags att ta fram positiva saker som händer. Som Superior Challenge till exempel.
Vad hoppas själv på inför matchen?
– Jag har inte tänkt så långt ännu. Det blir kul vem det än är jag får möta.
Att Ilir Latif har höga ambitioner med sin karriär råder det ingen tvekan om. Men han vill ännu inte prata om UFC.
– Just nu tar jag en match i taget. Jag tycker det är kul och sen fortsätter jag så långt det går. Man får se var det slutar, säger han.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer