Protester efter Superior Challenge *uppdaterad*

Efter två väldigt jämna matcher på Superior Challenge som avgjordes på domslut så har det nu inkommit protester till förbundet. Domsluten protesterna gäller är i matchen mellan Rich Clementi och Reza Madadi, där Madadi vann efter enhälligt domslut samt matchen mellan Jeremy Horn och Thales Leites, där Leites vann via delat domslut. Läs mer om protesterna här. *Uppdaterad med kommentar om protesterna från SMMAF:s ordförande George Sallfeldt*

*SMMAF-ordföranden George Sallfeldt bemöter kritiken och protesterna*
Formella protester är inlämnade till SMMAF för matchen mellan Rich Clementi – Reza Madadi och matchen mellan Jeremy Horn – Thales Leites.
SMMAF kommer senast den 16:e maj återkomma med ett beslut gällande protesterna.

SMMAF:s ordförande George Sallfeldt kommenterar protesterna:
”Vi måste ta alla protester på största allvar och hantera dem seriöst.” ”Det är dock viktigt att komma ihåg att vårt regelverk gällande protesthantering handlar om att hitta tydligt begångna fel för att en ändring av lagda beslut ska bli aktuellt.”
”Jag har under de senaste dagarna mottagit mycket kritik, både från media och utländska tävlande, om att våra domare är för nära associerade med de svenska idrottarna.” ”Detta kan vara ett strukturellt problem som vi nu ska titta närmare på.” ”Jag lovar att återkomma med slutsatser i frågan när en utredning har genomförts”.
SMMAF regelverk avseende protesthantering:
§ 32 Protest
32.1 Om en tävlande eller dennes sekonder anser att ett matchresultat är felaktigt kan en protest inlämnas till tävlingsledaren inom 48 timmar efter avslutad tävling.
32.2 Protest skall inkomma från den förening den tävlande tillhör (svenska utövare) eller från den tävlandes klubb/team alternativt den tävlandes manager (utländska tävlande) och inte från en enskild tävlande.

32.3 Protesten skall innehålla uppgifter om vilken match det gäller, vad man protesterar mot, argumentation för detta, hur man anser att matchen borde dömas samt kompletta kontaktuppgifter.
32.4 Matchresultat skall endast ändras om ett uppenbart fel, vilket inverkat på matchresultatet, begåtts av matchdomaren, poängdomarna eller annan funktionär.


Poängdomare Bobby Rehman har uttalat sig kring domslutet efter träningskompisen Reza Madadis match mot Rich Clementi:

ANG. DOMSLUTET I REZAS MADADIS MATCH

Alla domare hade matchen oavgjord. I Svenska MMA-förbundets regler står det att om en titelmatch blir oavgjord måste en vinnare utses. Poängdomarna valde då att ge Reza Madadi vinsten. Men jag har full förståelse för att många tycker att Clementi vann matchen. Det kändes som att Clementis var bättre på marken men Rezas nedtagningar var bättre vilket antagligen var det som avgjorde matchen.

En del diskussioner har uppstått på diverse forum kring möjliga jävsituationer för poängdomare som dömer matcher där exempelvis en träningskompis deltar, eller där poängdomaren är den deltagandes manager eller annan person som kan tänkas ha ett intresse i den ena partens vinst, som gör att bedömningen inte blir neutral.

Efter Superior Challenge 7 har nu Jeremy Horn som förlorade på delat domslut och Rich Clementi som förlorade matchen om lättviktstiteln via domslut, lämnat in officiella protester till SMMAF. Detta berättar George Sallfeldt för Kimura.se. Vad dessa protester kommer att leda till kan vi endast sia om i nuläget. Vågar man hoppas på en förändring i kraven om neutralitet för domare för att få döma en match?
Läs mer om Rise of Champions på Superiors hemsida.

Efter två väldigt jämna matcher på Superior Challenge som avgjordes på domslut så har det nu inkommit protester till förbundet. Domsluten protesterna gäller är i matchen mellan Rich Clementi och Reza Madadi, där Madadi vann efter enhälligt domslut samt matchen mellan Jeremy Horn och Thales Leites, där Leites vann via delat domslut. Läs mer om protesterna här.
*Uppdaterad med kommentar om protesterna från SMMAF:s ordförande George Sallfeldt*

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer