Krönika

VM-resan – Tveksam eller beslutsam i ditt utförande? Beslutsamhet är en träningsbar nyckel till framgång!

Hur ser total beslutsamhet i utförandet av en teknik ut? Om du någon gång såg Martin Holm, som förra året valdes in i Thaiboxningens Hall of Fame, då har du sett hur det kan se ut. En av hans trademarks var hans tajming, såväl som hans förmåga att använda hela sin kropp i slag, sparkar och knätekniker. Att ha modet att kontra mitt i motståndarens attack, i precis rätt ögonblick och med hela kroppsvikten bakom tekniken kräver att du är mycket beslutsam.

Hur uppnår du total beslutsamhet i utförandet av en teknik? En del tänker kanske, det gör jag redan! Så du tror att du inte kan förbättra din beslutsamhet? Även de bästa av de bästa ser utrymme för ständiga förbättringar, om du inte gör det, då bör du redan vara bättre än de bästa. Om du inte redan vunnit VM flera gånger, då är du förmodligen inte det! Vilket betyder att du antingen lurar dig själv, eller att du inte har det som behövs. Varken vad gäller självinsikt eller färdigheter.

Forskare har undersökt vad som utmärker de som är mentalt starka, på riktigt. De har funnit flera nyckelfaktorer som kännetecknar de bästa av de bästa. En adaptiv perfektionism är en nyckel. Det betyder att du ständigt söker efter områden du kan förbättra, utan att låta perfektionismen utvecklas till en ohälsosam besatthet. För att utveckla din mentala stryka och en total beslutsamhet behöver du även utveckla alla de områden som tidigare berörts i den här krönikan. Exempelvis koncentration, självförtroende och din förmåga att hantera press.

 

Under många år har jag jobbat med flera landslag och topp idrottare. I ett fall med en fighter, vi kan kalla honom Boris, jobbade vi med att hantera press inför träning och tävling. Speciellt de första 30 sekunderna av en rond. Han kände sig nervös och spände sig på ett sätt som gjorde honom inaktiv och det var mer ’tur’ om han kom ur det tillståndet. Först frågade jag honom vad han ville göra, vilka tekniker och vilken taktik han tyckte var bäst att använda de första 30 sekunderna av en rond? Boris hade inga problem att identifiera vilka tekniker och vilken taktik han ville använda. Jag frågade då hur noga han brukade förbereda dessa mentalt (föreställningsträning) innan träning eller tävling? Svaret var att han inte var helt säker, men han var villig att prova att vara mer noggrann i sina mentala förberedelser och att sen fokusera på att utföra vad han förberett mentalt med mer och mer beslutsamhet på nästa träning. Det här stämmer även med vad den flerfaldiga världsmästaren Jörgen Kruth beskriver: ”Sen föreställde jag mig hur jag utförde tekniker och taktik. Jag föreställde mig också hur jag till exempel kombinerade ett slag med en rundspark, eller lyckades hitta en perfekt tajming i mina kontringssparkar”. Jörgen tillägger ”när jag lyckas att utföra en teknik på sparring, som jag tränat den på mitts, då stärker det mitt självförtroende att utföra den med total beslutsamhet även under match”. Om tekniken inte satt tillräckligt bra, gick Jörgen tillbaka till att föreställa sig hur han ville att tekniken skulle fungera för att sen prova den på träning igen, och igen… Att tävla regelbundet för att träna på allt det som beskrivs ovan under tävlingsförhållanden är givetvis också viktigt för att du skall nå din fulla potential. Men att tävla gång på gång, utan en klar plan för hur du skall utvecklas fysiskt, tekniskt och mentalt betyder vanligen att du slösar bort en massa tid…

Du kanske undrar hur det gick med Boris utveckling fysiskt, tekniskt och mentalt? Året innan vi började jobba förlorade han i SM-finalen, då han inte fick ut hela sin potential. Året efter mötte han samma motståndare under SM. Den här gången såg matchen helt annorlunda ut. Den gången vann Boris genom avslut redan i första ronden.

Tillbaka till dig, hur behöver du träna på att öka din beslutsamhet i utförande i dina tekniker, i meningen total beslutsamhet?

 

P.S. Martin Holm (R.I.P.) valdes in i Thaiboxningens Hall of Fame under World Cup i augusti 2015. Under VM i Jönköping i maj 2016 kommer vi från Martin Holms Minne att dela ut en utmärkelse… Har du någon fighter eller ledare du vill nominera? Maila din nominering till po@coach2lead.se (för att veta mer om Martin Holms Minne köp Fighter Magazines marsnummer!)

Vid tangentbordet:

Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer