Nyhet

Fury bröt Klitschkos långa svit

Den 12:e augusti 1988 föddes en pojke i Manchester, England som döptes efter den då regerande tungviktsmästaren i boxning, Mike Tyson. I lördags kväll, lite mer än 27 år senare, levde den pojken upp till det namn hans far givit honom.

Tyson Fury gjorde det ingen mäktat med på över ett decennium, att besegra den ukrainske giganten Wladimir Klitschko, som dominerat tungviktsscenen över större delen av 2000-talet.

”Det har varit en lång och hård väg.” sade den nyblivne världsmästaren till Sky Sports

”Sju år, tjugofyra matcher, jag har varit tvungen att fajtas mot boxare ingen ville möte för inga pengar alls och allt det där… så det har varit en lång väg, men nu är jag här.”

Den fortsatt obesegrade Fury (25-0, 18KO) var fullständigt dominant över tolv ronder och vann med de rättvisa siffrorna 115-112, 115-112, 116-111, i en fajt som definitivt inte kommer att gå till historien som en av de mest underhållande. Klitschko hade stora problem att få igång sin jabb, som mer än ofta missade målet. Och när jabben inte landade, följde den 39-årige Kiev-boxaren inte heller upp med sin tunga höger, som han så ofta gör annars. Fury var för lång, för rörlig och för oortodox för att Klitschko skulle kunna få något ordentligt grepp om honom, och när någon plan B uppenbarligen inte fanns att tillgå för ukrainaren – så var loppet kört.

”Jag kom väl förberedd till den här matchen…” sade Klitschko, som i och med förlusten nu erhåller ett facit på 64-4.

”…men han var snabb för sin storlek. Jag trodde aldrig att han skulle lyckas slå mig, men det gjorde han. Jag saknade den snabbheten som behövdes, och fann aldrig den rätta distansen. Hans räckvidd störde mig. Jag försökte, men det räckte inte till.”

Furys offensiva insats var kanske inte heller särskilt imponerande, men den 206 centimeter långe britten gjorde precis tillräckligt i majoriteten av ronderna för att vinna dem bekvämt. Compubox uppskattade att 86 av Furys totalt 371 slag gick in, medans Klitschko träffade 52 av 231. Med andra ord var det ingen actionpackad tungviktsuppgörelse à la Holyfield-Bowe de 50,000 åskådarna på ESPRIT Arena i Düsseldorf bjöds på, men likväl fick de se en ny tungviktskung koras – och det måste väl vara värt något?

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer