Nyhet

Rapport från det 11:e världsmästerskapet i (shin)Kyokushin karate

Den 31/10-1/11 gick det 11:e världsmästerskapet i (shin)Kyokushin karate i Tokyo! Kyokushin och organisationen WKO (World karate organisation) är stort i Japan och detta VM var Kyokushin world union inbjudna att delta och så även karatestilen Ashihara. Här kommer en rapport i text och bild.

I ett nästan fullsatt Metropolitan Gymnasium arena deltog 164 herrar och 43 damer på detta 11:e världsmästerskap i öppen klass.

Sverige deltog med 3 manliga fighters Jimmie Collin, Simon Påhlsson och Rasmus Bergström, inga svenska tjejer var uttagna.

Första dagen för tävlingen var elimineringsronderna och där gällde det att inte missa chansen att gå vidare. Domsluten var snabba p.g.a det höga antalet tävlande, och de första omgångarna var endast 2 minuter med max en förlängning och efterföljande beslut från domarna.

31102015-DSC_7319

I vissa matcher var det väldigt små marginaler som avgjorde besluten. Det fick vi erfara i Simon Påhlssons 2:a match där han möter ryssen Ivan Bernikov. Simon som väger 107 kg och är 197 cm såg oerhört taggad och väl förberedd ut, något han visade resultat på i just den matchen. Simons tunga low kick gav resultat och han fick en förlängning mot Ivan. Trots att det såg ut att gå mot vinst för den starkare och mer drivande Simon fick Ivan domarna med sig och därmed var svensken ute.

31102015-DSC_5921

20 årige Rasmus Bergström, 80 kg, har trots sina unga år redan blivit 2:a i U22 och vunnit eller placerat sig på pallen i andra stora tävlingar genom åren. Han fick, som Simon, en självklar seger i sin första match men i den andra matchen möter han Youki Maeda, 24 år, 68 kg från Japan och en fighter i världstoppen.

31102015-DSC_3471

Rasmus behåller lugnet och gör en bra första minut men plötsligt sätter Maeda en s.k. offerspark på Rasmus som blir utslagen och därmed vinner japanen på knock out.

01112015-DSC_1441

36 årige Jimmie Collin, 78 kg, är Sveriges i särklass mest meriterade fighter i svensk Kyokushin och han har bl.a placerat sig 2.a på EM i öppen viktklass och vunnit ett otalt stora tävlingar.

Jimmie blev sidad på detta VM och därmed gick han upp i andra ronden där han möter en kille från Libanon som han självklart vinner över. I match 3 möter han Tamas Popovics från Ungern och Jimmie får en förlängning mot ungraren men i andra ronden lyckas han inte besegra Tamas mer bestämda inställning om att vinna.

01112015-DSC_1284 01112015-DSC_1217 01112015-DSC_0776

Resultatet på detta VM var överraskande på många sätt. Förandstippade favoriter som tex. Valeri Dimitrov 3 gånger världsmästare i tungvikt, EM-mästare 12 gånger (!), eller Marius Ilias som är nuvarande europamästare i mellanvikten, åkte ut tidigt i tävlingen och lämnade plats för den yngre generationen att ta sig vidare som tex Shota Maeda 75 kg (Japan) som tog sig till en 4:de plats.

Inte överraskande däremot var att den också förhandstippade vinnaren Yuji Shimamoto som tog sig hela vägen och blev världsmästare! Japan i toppen bland herrarna men tätt följt av Litauen där Lukas Kubilius tog 3:dje platsen.

Bland damerna kunde vi skåda än mer underhållande matcher! Som tex när de båda japanskorna Yui Kikukawa 17 år, 48 kg, och Yuri Minamihara 16 år, 53 kg, i semifinal visade prov på en sällan skådad vilja, uthållighet, teknik och välriktad styrka. Jag tror att den matchen kommer att få många tittare på Youtube.

Vinnaren och världsmästaren blev dock den ungerska tjejen Csenge Szepesi som stått på de flesta förstaprispallar de senaste åren. Henne är det få som kan mäta sig med och hon fick sin välförtjänta titel till slut.

Nästa stora turnering är U22 i Polen den 28 november. Där har Sverige några unga lovande fighters med, Viktorija Skorupskyte från Keiko, Erik Hägge från Göteborgs karate kai och Milad Samizade från Banzai.

To be continued..

Text & Foto: Annika Peterson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer