Nyhet

Janni Larsson kom tvåa på German Open för herrar!

Janni Larsson blev felanmäld i German Open i ju-jutsu. Det slutade med att hon tävlade med herrarna och tog hem ett silver efter tre vinster och förslut i finalen.

Janni Larsson blev felanmäld i German Open i ju-jutsu. Det slutade med att hon tävlade med herrarna och tog hem ett silver efter tre vinster och förlust i finalen. Detta har uppmärksammats bland annat av Expressen.

Berätta om vad som hände på German Open när ni kom ner?
– När jag kom ner till JJIF tävlingen visade sig att jag hade blivit felanmäld. Jag var anmäld i rätt vikt, men mitt namn stod i herrarnas viktklass. Den enda tjejen i -70 utöver mig, hade valt att stanna hemma från tävlingen, då hon trodde att hon var ensam tjej i sin viktklass. Så där stod jag utan match, efter att ha rest hela vägen till Tyskland. Eftersom jag redan var anmäld i herrarnas viktklass så föreslog jag till landslagscoach Paul Persson att jag kunde tävla med killarna. Paul, som känner mig och min ju-jutsu väl, tyckte att det var en bra idé. Arrangörerna trodde att vi skämtade men förbundskaptenen för Svenska ju-jutsu förbundet Michael Kuntz övertygade dem att jag menade allvar.

Var arrangören samarbetsvillig?
– Arrangörerna var fantastiska. De ringde runt till alla killarna i viktklassen för att se om det var okey att jag tävlade med dem. Det tog fem minuter och sedan var allting klart. Är jätteglad över att killarna sa ja. Hade en av dem sagt nej så hade jag inte fått tävla med dem.

Hur reagerade männen du tävlade mot?
– Det var lite olika reaktioner från killarna, men jag tror att de flesta tyckte att det var lite kul att jag ställde upp. Jag vet att killen från Österrike var orolig att han inte skulle kunna gå fullt ut mot mig, eftersom jag var tjej. Men han körde på riktigt bra och vann viktklassen. Jag tror att en av de Tyska killarna underskattade mig lite, och det slutade med att jag tog poäng i slutsekunderna och vann matchen. Han kom inte till prisceremonin, så jag misstänker att han var lite frustrerad över att han inte haft samma inställning som den Österrikiske killen. Samtidigt kan jag förstå att det är svårt att tävla mot tjejer som kille, speciellt om man inte har någon tjej att träna med på sin klubb och inte ens har prövat att träna med tjejer.

Fick din medverkan i herrarnas klass någon extra uppmärksamhet på plats?
– När jag skulle till invägningen så visste domarna som hade hand om invägningen att jag skulle tävla mot killarna. De tyckte att det var ett superbra initiativ och lovade att heja på mig när jag tävlade. Jag tänkte inte riktigt på reaktionerna när jag tävlade eftersom jag var fokuserad på matcherna. Det var rätt många som reagerade när jag gick upp till prispallen för att hämta andra priset i herrar -70kg.

Berätta om matcherna, vilka mötte du och vad vann du dina matcher på?
– I min första match mötte jag en svensk kille som jag har tränat med tidigare. Jag visste att han var snabb och stark för sin vikt, men jag hade mer erfarenhet än honom i Ne waza delen. Jag drog guard och började jobba från spiderguard. Jag blev nästan passerad men lyckades till sist svepa och hamnade på topp. Jag vann matchen med två poäng. Min andra match gick jag emot en tysk kille. Jag minns inte vad poängen slutade med, men jag svepte honom och passerade hans guard några gånger. I min match mot den andra tysken så började jag med att ligga under med 4 poäng. Jag är inte helt säker på om det var domarmiss, eller om det är var jag som inte hade full koll på Ne waza poängsystemet, men jag vet inte var poängen kom ifrån. När jag låg under med 4 poäng så gav jag upp lite inombords, med en minut kvar så lyckade jag via en scramble ta mig upp på topp och få två poäng för svep. Då fick jag ny energi och det slutade med att jag passerade i slutsekunderna och vann matchen. I min match mot Österrikaren, så började jag med att dra guard. Han lade tryck framåt på en gång, och vi hamnade i halvguard, där han kontrollerade mitt huvud. Jag var i dålig position nästan hela matchen, och det slutade med att jag klappade på en arm triangel, när han låg i min stängda guard. Jag har aldrig sett den choken från den positionen, så jag förstod inte att jag var illa ute försen jag fick tunnelseende och allt ljud försvann. Jag minns att jag tänkte att jag var tvungen att klappa, för det skulle se dåligt ut om jag svimmade på Ne waza tävlingen. Jag tror inte att det är lika vanligt att folk svimmar inom JJIF- ju-jutsu, som det är i en del andra stilar.

Du fick ändra lite i ditt upplägg, på vilket sätt?
– Stilmässigt, så körde killarna på ett annat sätt en de tjejer jag är van med, så jag använde mig av lite andra tekniker än jag vanligtvis gör. Det blev mer spider guard, som killarna inte försvarade, utan accepterade. När de inte försvarade spider guarden så kunde jag inte fortsätta till mitt A-game. Jag misstänker att det har och göra med att de inte kände sig pressade nog att försvara sig, då de var starka nog att känna sig bekväma i situationen.

Har du erfarenhet från att tävla mot män tidigare?
– Jag har gått en match mot en kille tidigare, men den var över rätt fort. Killen var en judoka och han kastade mig på ett makikomi kast 5 sekunder in i matchen. Sedan tror jag att han drog ett armlås på mig, när jag låg där och pustade efter luft. Han var schyst och gav mig tid att klappa, så det var inga problem. Efter den matchen har jag varit noga med att dra guard snabbt när jag möter folk som har mer erfarenhet stående.

Är det stor skillnad anser du att tävla mot män eller kvinnor? På vilket sätt?
– Det är självklart att det är skillnad. Jag tror att den mest markanta skillnaden är att en kille som väger lika mycket som mig, är starkare än mig. Tjejer kan inte ligga lika lågt i fettprocent, vilket gör att killarna har en högre procent muskelvikt. Sedan får man även ta med i åtanke att -70kg är en långsam viktklass på tjejsidan, då tjejer som väger mer ofta saknar den explosivitet som mindre tjejer har. I kontrast så är -70 kg killar en snabb viktklass, och killarna kan vara väldigt explosiva. Det vill säga, killarna är både starka och explosiva. När jag tävlar mot tjejer är de oftast starka eller explosiva, sällan båda två.

Skulle det vara möjligt att införa tävlingar i framtiden där man tävlar mot varandra oavsett kön? Eller är det en dålig idé.
– Jag tycker att det är en fantastisk idé att låta tjejer tävla med killar om det inte finns några fler tjejer. Däremot tror jag inte att det är en bra idé att arrangera tävlingar med mixade kön. Det är skillnad fysiologisk på tjejer och killar, och det resulterar i att det är delade köns-klasser inom de flesta sporter. När man tävlar i kampsport är det än blandning av teknik, styrka och tur som bestämmer vinnaren. Är man mindre stark behöver man lite mer teknik och tur för att kunna vinna.

Hur värderar du vinsten?
– Jag är jätteglad! Det är min första internationella tävling inom JJIF och Ne waza, så jag är glad att det gick så bra. Jag blev även tilldelad en landslagsplats av Svenska ju-jutsu förbundet i samband med tävlingen. Det känns jättehärligt att förbundet och landslagscoachen tror på mig. Största frågan nu är om jag får internationella ranking poäng i tjejklassen för min vinst, eller om jag blir internationellt rankad som kille. Vad händer här näst? Var kommer du tävla nästa gång? Min nästa tävling är World Cup i den indiska sporten Kabaddi. Nästa ju-jutsu tvävling är jag inte säker på, men det lutar mot EM i IBJJF.

Landslagets insats på German Open

Seniorer
Guld – Jennie Brolin
Brons – Karl Dahlgren, Sara Svensson

Seniorer, Newazaklassen för män -70kg
Silver – Janni Larsson

Juniorer
U18, silver William Seth-Wenzel
U21, brons Johanna Sand

Utanför landslaget
Lars Karlsson, brons

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer