“Jag sa att jag ville möta Mats Nilsson”

INTERVJU. Den sjätte maj möts två av Sveriges bästa mellanviktare i en för många oväntad match. Men för Tor Troéng var valet självklart. Skulle han tacka ja till en match på The Zone FC 10 var det Mats Nilsson han ville möta.

När det presenterades att Tor Troéng skulle möta Mats Nilsson i Lisebergshallen den sjätte maj blev reaktionerna snabbt många. Det hör helt enkelt inte till vanligheterna att två så meriterade svenskar möter varandra i MMA. Att det nu sker ska vi tacka Tor Troéng för.
De erbjöd mig match på The Zone FC 10 och då sa jag att jag i så fall ville möta Mats Nilsson. Jag vill gå matcher som betyder mycket och tar mig någonstans. Han har utvecklats mycket på senare tid, det ska bli riktigt roligt, säger han om mötet.
Och han tycker det vore bra om fler svenskar gick matcher mot varandra.
Det skulle bli mindre spekulation, det är ett problem att inte fler möts. Det blir upp till spekulation om vem som är bäst med alla olika rankingar. Om man möts blir solklart vem som är bäst. Sporten går ju ut på vad man gör i buren.
Alltid tagit tuffa matcher
Sedan debuten år 2005 har Tor Troéng sällan backat för en utmaning. Han tog en match mot Mamed Khalidov på dennes hemmaplan med kort varsel tidigt i karriären och har mött andra etablerade namn som Thales Leites, Lucio Linhares och Daniel Acacio. Alla de mötena har slutat med förluster, men han har heller aldrig förlorat mot någon mindre meriterad.
I sällskap av de namnen väger Mats Nilsson ganska lätt, i alla fall i ett internationellt perspektiv. Men att det skulle vara en riskabelt att möta en svensk håller Tor Troéng inte med om.
För mig handlar idrotten om utmaningar och det finns alltid risker. Samtidigt är Mats Nilsson duktig och rankas kanske bland de 100 bästa i världen. Jag tycker vi är de två bästa mellanviktarna i Sverige och då är det naturligt att vi möts, säger han.
Har redan slagit Mats Nilsson
De båda har faktiskt möts en gång tidigare. Det var i submission wrestling och Tor Troéng vann på poäng. Flera år har gått sedan dess och Mats Nilsson är nu en av Sveriges mest framgångsrika grapplers genom sina dubbla VM-guld. Det är dock inget som Tor Troéng tänker på.
Han är en duktig grappler, men jag är inte orolig om vi hamnar på marken. Det är inte heller något jag tänker undvika. Jag vill hitta hans luckor och utnyttja dem, var de än uppkommer.
Var har du bäst chans att vinna?
Det skulle väl vara stående, men jag har inte studerat honom ingående ännu. Vi ska snart börja titta på detaljer.
Siktar på UFC
Blir det seger över Mats Nilsson utökar Tor Troéng sin vinstsvit till fyra matcher sedan förlusten mot Thales Leites och han är öppen med att det är UFC som är målet.
Jag känner verkligen att jag är på den nivån, nu gäller det bara att få chansen. Men jag ser det inte bara som en lång resa mot det stora målet. Varje match måste vara en utmaning för att jag ska kunna motivera mig. Vardagen är till stor del träning och då måste det kännas meningsfullt.
För att hitta den där motivationen tillbringade Tor Troéng nyligen två månader hos Alliance MMA i San Diego.
Det var främst utvecklande att mäta sig med eliten och känna att man står sig bra, säger han om den erfarenheten.
Livet som proffs är dock inget som civilingenjören Tor Troéng drömmer om för tillfället. Han tänker fortsätta att arbeta halvtid på Umeå universitet.
Jag skulle kanske kunna klara mig som proffs, men jag trivs bra med det här. Arbetet gör att jag har ekonomiska möjligheter att resa och det är bra omväxling.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer