Mikael Marffy uttagen till EM – i ju-jutsu

Den gamle landslagsmannen i judo, Mikael Marffy, har på senare år fokuserat på brasiliansk jiu-jitsu och submission wrestling. Nu ska han försöka plocka medaljer i ännu en kampsport då han tävlar på öppna EM i ju-jutsu senare i mars.

– Jag gillar utmaningar och jag känner landslagstränaren sedan många år och han övertalade mig att prova. Tanken var att se om det var kul och det gick bra på Hamburg Open, säger Mikael Marffy om den nya satsningen.
Facit från debuten i Hamburg Open blev ett guld efter tre vunna matcher på full poäng. Det gjorde att landslagsledningen beslöt att ta ut honom till European Open den 24 mars i Tyskland.
– Jag känner att jag är så pass stark i min judo och min brasiliansk jiu-jitsu att jag kan prestera på en högre nivå, säger Mikael Marffy.
Samma inställning har landslagstränaren Rob Haans.
– Det är fantastiskt att han kan använda sin bakgrund nästan direkt. Han har ett väldigt bra utgångsläge, säger han.
Inför tävlingen kommer störst fokus att ligga på karateträningen.
– Vi ska få in många olika sparringpartners åt honom så att han hittar rätt tajming i karatedelen där han inte har någon erfarenhet. Jag tror han kan göra riktigt bra ifrån sig, säger Rob Haans.
Har redan stora mål
Målet för året är att Mikael Marffy ska lyckas kvalificera sig för VM i höst, men 30-åringen själv siktar ännu högre.
– Det är World Games i Colombia nästa år för de idrotter som inte finns med på OS. Dit vill jag ta mig. Det här kan vara den sista ordentliga satsningen jag kan göra mot ett stort mästerskap, säger han.
Han medger dock att det inte blir lät då han kommer inte sent i kvalet för World Games.
– Det blir en tuff resa, men jag ska åka på alla tävlingar jag kan, som Paris Open och VM för att försöka kvalificera mig.
Blir inte bara ju-jutsu
Satsningen på jujutsu innebär dock inte att han slutar med allt annat.
– Jag känner mig i bra form och är skadefri. I brasiliansk jiu-jitsu kan jag tävla länge som veteran och jag skulle vilja åka på veteran-VM i judo i höst. Dessutom har jag SM-guld i submission wrestling, judo och brasiliansk jiu-jitsu att försvara, säger Mikael Marffy.

Till European Open är även Sara Widgren, Karl Dahlgren, Joakim Wallberg och Fredrik Widgren uttagna. Läs mer om ju-jutsu hos Svenska jujutsufederationen.

Fighterpodden Avsnitt 26 - Bröderna Teymur

Kommentarer