Fullbokad vår för Mats Nilsson

Han väntade på en match hela hösten och blev besviken över att inte vara en av dem som fick ett UFC-kontrakt. Men nu är Mats Nilsson tillbaka. På lördag möter han en UFC-veteran i Libanon och det är bara den första av vårens utmaningar.

Under hösten gick Kaisho Helsingborgs Mats Nilsson och väntade på en titelmatch i Genevé. Matchen uteblev men istället passade 28-åringen på att vinna VM i submisssion wrestling för andra gången.
Nu är han bokad för inte mindre än tre proffsmatcher under våren och allt börjar på lördag mot amerikanen Tommy Speer i Cage Warriors i Beirut.
– Det känns jättekul. Jag har varit lite snorig de senaste dagarna men det är inte på de två sista veckorna man bygger upp sina färdigheter. Det har jag gjort under en livstid, säger Mats Nilsson.
Därefter ska han till Genevé den 24 mars och möta fransmannen Faycal Hucin i Strength & Honor. Och som om inte det räckte är han bokad för att delta på The Zone FC 10 den sjätte maj i Göteborg.
Men först av allt är det fokus på helgens match.
– Jag kan inte se förbi en motståndare som Tommy Speer. Hur det går mot honom styr också vem jag får möta i Göteborg, säger han.
Senast Mats Nilsson gick en proffsmatch var i april förra året. Han säger att han är besviken över att höstens matcher inte blev av, men att han skulle vara ringrostig tror han knappast.
– Jag har tävlat en hel del i submission wrestling och jag tränar varje dag. Vad är det jag ska vara ringrostig ifrån?
Mats Nilsson fick erbjudandet om att möta Tommy Speer för ett par veckor sedan men har ändå hunnit ägna en del tid åt att träna specifikt för att möta en brottare.
– Vi har filat på några kombinationer vi tror kommer att fungera och så har vi jobbat på brottningen och de moment han är starkast på. Jag har fått spö helt enkelt, säger han.
Och Mats Nilsson är övertygad om att han kommer att vinna.
– Man går inte upp i en sådan här match om man inte tror man kan vinna. Pengarna är inte tillräckligt bra för att jag ska ställa upp för att få stryk. Jag är övertygad om att jag har de färdigheter som krävs för att slå honom, säger han.
Inledningen av året tillbringade Mats Nilsson i Thailand där han jobbade på sin thaiboxning. Det blev också en första match i thaiboxning.
– Det var en mental resa. Matchen i sig var ett antiklimax då motståndaren inte höll måttet men nervositeten inför matchen var bra att lära sig hantera, säger han.
Att åka till Thailand handlar också om mer än bara träning.
– Det är härligt att åka iväg så här på vintern. Där är det varmt, billigt och bekymmerslöst. När man kommer hem är man väldigt laddad, säger han.
Hur trygg känner du dig stående?
– Det är en del av idrotten som man måste behärska. Men skiter det sig vet jag vad jag gör bäst och det är att brottas. Men visst har jag blivit tryggare.
När beskedet om att UFC skulle komma till Sverige i april hoppades Mats Nilsson på att få chansen. När det visade sig att det inte blev något kontrakt kom besvikelsen.
– Även om jag inte hade hört något konkret så hoppades jag självklart. Jag vill möta de bästa och hade man inte blivit besviken hade jag kanske lika gärna kunnat lägga av, säger han.
Till en början var beskedet tungt att hantera.
– Jag började leta fel hos mig själv och andra, det blev ingen positiv känsla. Det är kompisar och duktiga utövare som fått chansen istället, jag vill inte missunna dem något. Min chans kommer.
Är det UFC som är det stora målet?
– Mitt mål är att om ett eller två år ha en bra arbetsgivare och en stadig lön. UFC har nästan monopol, men det kan bli någon annan organisation som Bellator till exempel.
Tidigare år har Mats Nilsson tävlat flitigt även i submission wrestling men han medger att det kan bli mer fokus på MMA i år om han får rätt matcher. Han kan till och med tänka sig att inte försvara sitt VM-guld.
– Det kan jag inte utesluta. Det blir även ett ekonomiskt val då jag tjänar mer pengar i proffsmatcherna. Och just pengar är viktigt nu när jag försöker leva på min idrott. Men visst vill jag gärna utöka min svit till tre raka VM-guld, säger han.
Cage Warriors Fight Night 3 går även svenskarna Victor Cheng och Domingos Mestre matcher. Galan kommer att sändas på MMAJunkie.com.

Fighterpodden Avsnitt 26 - Bröderna Teymur

Kommentarer