Guldregn över svenska landslaget på WTKA VM

Sverige tog hem flera medaljer på WTKA VM som gick i Italien den 4-8 november.

Ringsporterna delas in i FC (Full Contact), K1-rules och Thaiboxning. WTKA samarbetar bl.a. med IFMA och tävlar i Thaiboxning efter deras regler (4 x 2 min., fullskyddsutrutning, armbågar och knä mot huvudet), lika så tävlas K1-rules efter de japanska originalreglerna dock med skillnaden 2 minuters ronder och med huvudskydd och benskydd.

Rumble of the Kings aktuelle Nils Widlund gick till direktfinal i både Thaiboxning och K1-rules och kunde med trygg och aggressiv fightning snabbt säkra två guldmedaljer till det svenska lägret.

Klubbkamraten Björn Kjöllerström ville inte vara sämre trots han hade en längre väg mot guldet i både Thaiboxning och K1-rules. Med tre knock-outer i facit avslutade han sitt mästerskap med en poängvinst över Dmytro Konstantynov från Ukrina i thaiboxningens -71 kilos final innan även han kunde kalla sig dubbel världsmästare.

Håkan Ozan från Stockholmgick starkt ut och hämtade en guldmedalj efter ha slagit en kraftig knock-out på sin motståndare i thaiboxningens -67 kg final. Dock fick Håkan en alltför svår uppgift i Italiens Enrico Piensi när dessa mötes i 67 kg K1-rules finalen och avslutade där med silvermedalj.

Jill Idh lottades till direkt final i både Thaiboxning och K1-rules. Utan större bekymmer manövrerade hon ut Simona De Chen, Italien för guld i K1-rules och kort senare fick hon dubblera medaljerna efter vinst i -55 kg i thaiboxning.

Norrlänskan Jennie Berggren gjorde sin debut på internationell nivå och ingick i lagets utvecklingstrupp. Hon lottades över första omgången och skulle i finalen sedan träffa Sara Locatelli, Italien. Dock hade Sara en annan åsikt; efter ha sett sin vän Simona De Chen läxas upp av Jill och ha
bedömt Jennie vid hennes uppvärmning ansåg hon att det var bättre att lämna arenan än att äntra ringen. Så Jennie klev upp, speakern ropade och ropade medan den Italienska coachen ringde och ringde utan resultat. Till slut gav det Italienska sekretariatet upp hoppet på en italiensk vinst och
förklarade Jennie vinnare på Walk-Over.
– Ett jättetrist sätt att vinna på och en muttrande Jennie lämnade ringen med guldet om halsen.

Vid mattorna utkämpades tatami-sporterna; lightcontact, kick-light och point-contact. Först bland svenskar var 13-årige William Clerissy som möte den lika unga men väl så rutinerade Shane Mooe från England. Trots äkta kämparglöd tvingades William till förlust då rutinen av tävlingsformen tog
ut sin tribut och en poängförlust var oundviklig.

Näste man att kliva upp blev Jens Nykvist. Jens som tillvardags tränar med bl.a. George Scott briljerade med elegant teknik och säkra träffar och banade väg mot finalen där Ukrainas Igor Vasycchenko väntade. Jens upprepade tidigare framgångsrecept men motståndaren var betydligt bättre än de han tidigare avverkat men trots detta räckte den svenska insatsen och en skön vinst med 3-0 lade
ännu en guldmedalj i den svenska skattkistan.

Timrås grand old man Glenn Wadell som både vunnit British Championships och Svenska Mästerskapen inom WTKA fick stifta bekantskap med Paul McManus, England. Glenn började spänt och fick en varning för hård kontakt i första ronden. I den andra slappnade Glenn av mer och kunde spela ut sitt register av kombinationer och hämtade alla tre domarnas sympati för seger. I kvartsfinalen stod Italienske Alessandro Brasola i motsatta hörna. Efter en relativt jämn match där tonvikten hamnade på Glenn som med rutin träffade gång på gång med raka slag klev den italienska trion av
domare in och räddade sin landsman. Förlust 0-3 och en dålig smak i munnen blev facit. Till och med Alessandro visste han blivit skyddad till seger och sa till Glenn och coachen Martin Andersson senare ”Please, don´t blame this on me!”

Nytt i år vid mästerskapen var MMA som tävlades som sig bör i bur. Starke junioren Phillip Clerissy avslutade tidigt Vincenzo Caravello genom submission. Finalmotståndet bestod av ryske Nicolay Malakhov. Phillip fick tidigt ett övertag och gick defensivt sista minuten mot en säker poängvinst och det sista guldet till Sverige.

Vid thaiboxningsringen tillfrågades Martin Andersson, svensk president WTKA och huvudcoach om Sveriges 86 kilos fighter (Glenn Wadell) kunde tänka sig kliva in i 86 kilo Thaiboxnings finalen då den ena av de två kombattanterna hastigt blivit sjuk. Glenn tackade nej eftersom han fått ett cut över ena ögat kvällen innan i sin LC-match. Martin tackade då ja att ta matchen själv. Klädd i kostym, skjorta och slips fick han tio minuter på sig att byta om och komma till ringen. Sagt och gjort och utan större uppvärmning och med okokat tandskydd i munnen startade han matchen med ett leende. Lite senare mottog han en silvermedalj efter en rättvis men ändå hedrande förlust som han gav till Glenn Wadell eftersom han tyckte denne förtjänade den mer.

Martin graderades även till 6 dan kickboxning under mästerskapen för att ha samlat ett så starkt och framgångsrikt lag som gjoirt ett starkt intryck.

www.wtka-sweden.se

Fighterpodden Avsnitt 26 - Bröderna Teymur

Kommentarer