Nya fighters presenterade sig på muay thai-SM

När många rutinerade boxare valt att enbart satsa på proffsmatcher blev fältet på årets SM i muay thai öppnare än på länge.

De 750 i publiken under söndagens finaler fick se ett antal nya fighters träda fram i rampljuset.

Helsingborg thaiboxnings unga talang Jenny Andersson förlorade på poäng när hon mötte GBG muay thais rutinerade Lina Länsberg på Fight Night Trophy-galan i februari. I deras returmöte på årets SM var det Jenny som firade triumfer med sin direkta höger och större aktivitet. Seger till Jenny Andersson med siffrorna 3-0 i damernas -63,5 kilosklass i kvällens första match.

Alltid aggressive Robin Ramme, GBG muay thai, gick ut stenhårt och körde över Ahamed Khalil Benaiche från Karlstad muay thai i kampen om -54 kilostiteln. Benaiche fick ta en räkning och möttes sedan av ett otillåtet knä mot huvudet från Ramme. Ramme fick ett poängavdrag men rusade sedan direkt fram och slog ned Benaiche på nytt. Kvällens första knockoutvinst kom redan i första ronden.

Matchen i -63,5 kg mellan David Teymur, Stockholm muay thai, och Malik Bah, Göteborg muay thai, började grötigt. Teymur kastade friskt och med framgång till sig en enhällig poängseger och blev kvällens lyckligaste vinnare.

Halmstad muay thai var hemmaklubb för båda de fighters som skulle göra upp om guldet i -67 kilosklassen. Lacky Janjampa visade upp snygg teknik, men i övrigt blev matchen ett antiklimax för en publik som velat se mer fight. 3-0 till Erik Bengtsson.

I damernas -60-kilosklass ställdes Halmstads Madeleine Vall mot Malmö muay thais Emma Tyni. Vall hade svårt att ta sig förbi Tynis längre räckvidd, men när hon lyckades träffade hon bra med sparkar och knän. Emma Tyni var bättre på att kombinera slag och sparkar. Domarna gav segern till Emma Tyni med siffrorna 3-0.

Fighter muay thais Alex Tobiasson hade besegrat två tidigare svenska mästare på sin väg till söndagens final mot Karlstads Tobias Alexandersson. Publiken vaknade till liv ordentligt i kvällens hårdaste match där två fysiska killar gav och tog en stor mängd stryk med ett tempo som förblev högt matchen igenom. Guldet i mellanvikt gick till Alex Tobiasson med domarsiffrorna 2-1.

Kvällens tungviktsdrabbning började försiktigt och tekniskt. Andreas Matsson från Malmö muay thai behärskade spelet. Men efter en barsk peppning från Mats Söderström började VBC:s Niclas Melin gå framåt, vilket gradvis ändrade matchbilden alltmer till hans fördel. Melin gick vinnande ur en underhållande tungviktsmatch.

VBC:s Patrik Loverfelt hade tightat till sin guard och tonat ned något av den oortodoxa stil han visade upp på fjolårets NM. Istället hade han plockat fram en fruktansvärd vänster rundspark á la Jörgen Kruth och brutala knän i clinchen. Ironmans Viktor Nordh var lättare på fötterna och körde ett kickboxningsgame som inte kunde stå emot den långe Loverfelt som vann finalen i lätt tungvikt på enhälligt domslut.

Även kvällens tredje VBC-fighter, Abdoulie Joof, imponerade med teknik parad med kraft och satte upp sina lowkicks med slagkombinationer. Stockholm muay thais Ricardo Gonzales åkte på kvällens tyngsta knockout efter att ha blivit träffad av en spark i huvudet i andra ronden och blev liggande en lång stund. När han ställdes upp var det med ett gapande cut över ögat.

Malmö muay thais Markus Öberg hade hemmapubliken i ryggen när han gick in till SM:s sista finalmatch, i -71 kg. Öberg dominerade Fighter muay thais Nima Rafiei i de första ronderna med slag och lowkicks. Efterhand som tiden gick började dock Rafiei svara alltmer med sparkar mot kroppen på Öberg. Matchen gick tiden ut och guldet gick till Öberg med siffrorna 2-1.

Text: Markus Lindberg

Fighterpodden avsnitt 53: Det finns bara en Reza “Maddog” Madadi

Kommentarer